Over ons

Dé horecagroothandel
in groente en fruit
van Noord-Holland


Groente entrepreneur

Het begon in 1965 in Monnickendam, met niet veel meer dan Dick senior, een open kar en iets wat op een bestelbus leek. Daarna kwamen de winkel op het Zuideinde, de loods op het Galgeriet, de plek op de markt en de rest is, zoals men zegt, geschiedenis. Sinds 2017 levert Horecagroothandel Dick Schaap kwaliteit vanuit haar prachtige loods in Purmerend. 

Een gat in de markt

Vandaag de dag is de naam Dick Schaap synoniem voor dé horecagroothandel in groente en fruit van Noord-Holland. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest. In het voorjaar van 1965 werkte Dick Schaap, toen nog maar een jaar of 18, als hulp bij de lokale slager. De hulp zou Dick Schaap nooit lang blijven, maar in het omgaan met lokale ondernemers viel de jonge Dick wel iets op: een grote behoefte aan verse groente en fruit in zijn geboortedorp Monnickendam. Een gat in de markt.

 Van open kar naar winkel. Op het Zuideinde in Monnickendam

De oude jonge Dick stortte zich vol in het ondernemerschap. Hij regelde een bus en een open aanhangkar, verzamelde een aantal boeren om zich heen en ging aan slag. Venten. Eerst zonder vaste plek, later vanuit een loodsje op de Niesenoortsburgwal. De zaak groeide en groeide, eerst naar een winkel op het Zuideinde vanaf 1977.


Groenteloods en marktkraam

Op het Galgeriet én op de markt van Monnickendam

De winkel werd al snel uitgebreid met een plek op de markt in Monnickendam. Van daaruit groeide het bedrijf door naar een echte loods op het Galgeriet in Monnickendam. Daar zou Schaap (of de ‘Groenteloods’ in de volksmond) jarenlang floreren, natuurlijk ook met een prominente plek op de lokale zaterdagmarkt. Het hele gezin Schaap – vader, moeder, zoon en dochter – zouden gewend raken aan een leven waar de wekker steevast al iets voor 05:00 uur ging.

Jonge garde. Vanuit Purmerend, via de app

De nieuwe jonge Dick Schaap, geboren in 1979, neemt na jaren meehelpen (en een studie bedrijfseconomie) de zaak over. Gestimuleerd door de ontwikkeling van het Galgeriet maakt hij de keuze om te verhuizen naar Purmerend. Zo schiet een Monnickendamse groente entrepreneur uiteindelijk wortel op de Baanstee om daar almaar met de tijd mee te gaan: even een kistje sinaasappelen bestellen? Dat kan tegenwoordig ook gewoon via de app.

Neem contact op

Ook weten wat écht vers is? Vraag de gratis sample box aan of neem contact op voor een kennismaking met Dick Schaap.

Contact

Bestellen via inONE

Direct een bestelling plaatsen? Maak gebruik van inONE bestel portal

Online bestellen