Over ons
– historisch sinds 1965

Dick Schaap senior

Groente entrepreneur

Vandaag de dag is de naam Dick Schaap synoniem voor dé horecagroothandel in groente en fruit van Noord-Holland.
Maar ooit, in het voorjaar van 1965, was Dick Schaap een jonge slagershulp van een jaar of 18. En die jonge jongen zag een gat in de markt in zijn geboortedorp Monnickendam: de behoefte aan verse groente en fruit.

Van Monnickendam naar Purmerend

Horecagroothandel Dick Schaap werkt sinds 2017 vanuit de loods in Purmerend. Maar ooit begon het in 1965 in Monnickendam. Met weinig meer dan Dick senior, een open kar en iets wat op een bestelbus leek. Daarna kwamen de winkel op het Zuideinde en de loods op het Galgeriet. De rest is geschiedenis.

Van open kar naar winkel

Op het Zuideinde in Monnickendam

De oude jonge Dick stortte zich vol in het ondernemerschap. Hij regelde een bus en een open aanhangkar, verzamelde wat boeren om zich heen en ging aan slag. Venten. Eerst zonder vaste plek, later vanuit een loodsje op de Niesenoortsburgwal. De zaak groeide en groeide, eerst naar een winkel op het Zuideinde vanaf 1977.

Groenteloods en marktkraam

Op het Galgeriet en op de markt van Monnickendam

De winkel werd al snel uitgebreid met een plek op de markt in Monnickendam. Van daaruit groeide het bedrijf door naar een echte loods op het Galgeriet in Monnickendam. Daar zou Schaap, of de ‘Groenteloods’ in de volksmond, jaren floreren. Met daarbij een prominente plek op de lokale zaterdagmarkt. Het hele gezin Schaap – vader, moeder, zoon en dochter – zouden gewend raken aan een leven waar de wekker steevast voor 05:00 uur ging.

Jonge garde

Vanuit Purmerend, via de app

De nieuwe jonge Dick Schaap, geboren in 1979, neemt na jaren meehelpen en een studie bedrijfseconomie de zaak over. Gestimuleerd door de ontwikkeling van het Galgeriet, maakt hij de keuze te verhuizen naar Purmerend. Zo schiet een Monnickendamse groente entrepreneur uiteindelijk wortel op de Baanstee. Om daar almaar met de tijd mee te gaan. Een kistje sinaasappelen bestellen gaat tegenwoordig gewoon via de app.